Aktuellt

2014-10-10

Här kommer en länk till radioprogrammet Naturmorgon som spelades in i somras. Vill ni inte lyssna på hela programmet så kommer inslaget 53 minuter in i sändningen.

För att komma till programmet tryck här!

2014-07-27

Den här veckan har vi varit i Blåsjön igen och besökt de fjällripehönor som varit inom nåbart avstånd. Tyvärr har de märkta hönorna vi besökt misslyckats med kycklingarna i första omgången och lagt en ny kull. Vi har även observerat hönor med fina kycklingar, men de är betydligt enklare att få syn på i jämförelse med att hitta hönor på reden vilket gör att vi inte vet hur det ser ut förrän inventeringarna är genomförda. Troligen är det rovdjur som står bakom förlusten av ägg och kycklingar. Vädret var förvisso dåligt kring midsommar då äggen förväntas kläckas, men det är ytterst sällsynt att vädret är orsaken till omläggning.

Maria med en av hönorna vi märkte i höstas. Nu tillbaka på samma plats där hon hade en kull i förra sommaren. En rutinerad höna som vi fick leta länge för att hitta.

Tyvärr hade även hon misslyckats med första kullen och hade nu 6 precis nykläckta kycklingar.

Ägg 23 juli 2014

Fjällripekycklingar som ännu inte kunde flyga

 

Rödräv troligen en av orsakerna till en misslyckad föryngring. Fyra valpar och en hona observerades i området.

Naturmorgon kom på besök. Reportaget kommer att sändas i radio P1.

Värmen den senaste veckan har varit mycket påtaglig för folk och hundar. Rehydration support från Royal canin och hitta svalka i vattendrag var ett måste för att inte gå varm.

2014-06-15

Årets fångst är sedan drygt en månad avslutad. Efter en hackig start med dåligt väder så vände turen och vi lyckades fånga alla ripor som behövdes. Ovanligt många ripor blev i år ”trap-happy” och fångades ett flertal gånger i burarna.

2014-03-06

Nu är vi på plats i Blåsjön igen och startar upp inför vårens fångst och märkning av nya fjällripor. Något som är riktigt glädjande är att båda riporna som förseddes med satelitsändare i höstas har börjat sända positioner igen. Båda sändarna tystnade i november när solcellerna som driver sändarna inte längre fick tillräckligt med ljus för att ladda batterierna. Att båda riporna överlevt vintern och att sändarna skulle börja ladda igen när ljuset kom tillbaka var inget vi ens vågat hoppas på. Nu ser vi framemot att märka några fler ripor med satelitsändare under våren parallellt med de mer traditionella radiosändarna.

2013-12-09

Flygpejling

Årets sista flygpejling är genomförd. Den här gången var vädret med oss och vi flög den östra delen av studieområdet. Nu avvaktar vi lite tills snön har satt sig och vattendragen frusit till så vi kan pejla från marken igen.

2013-11-26

Satelitsändare

Vi skrev om det i nyhetsbrevet men det borde så klart nämnas även här! Ny teknik har gjort det möjligt att framställa små och lätta satellitsändare med solcell.  I samarbete med Högskolan i Telemark (HiT) fick vi under hösten 2013 möjlighet att låna två satellitsändare. Den första fjällripehönan försågs med en satellitsändare i augusti och den andra hönan i september. Detta är de första fjällriporna i världen som försetts med satellitsändare bortsett från den betydligt större Svalbard fjällripan. Den nya tekniken möjliggör ett mycket större antal positioner i jämförelse med VHF. Vi hoppas nu att tekniken fortsätter att fungera under vintern och att vi har möjlighet att märka ytterligare några ripor med satelitsändare under nästa år.

GPS-positioner från den första fjällripan

 

2013-11-23

Flygpejling

Vi har nu flygpejlat en del av studieområdet. Vädret var starkt växlande under dagen vilket gjorde att flygtiden förkortades, men vi hoppas att det blir några fina dagar till innan året tar slut så att vi hinner färdigt.

2013-11-03

Nyhetsbrev

Nu går vi mot vinter och en lugnare period i projektet tills dess att snöläget gör att det går att färdas i terrängen igen. Vi står i startgroparna och hoppas att det blir flygväder så att vi kan pejla riporna efter höstens flytt, men det kräver klart väder för att säkert kunna flyga över de högsta fjälltopparna, något som inte är allt för vanligt förekommande den här årstiden.

Vi har sammanställt ett nyhetsbrev med de resultat som projektet hitintills inbringat. För att läsa brevet tryck här!

2013-08-20

Kycklingfångst

Just nu är vi tillbaka i Blåsjön och fångar årets fjällripekycklingar. Jämfört med ifjol ses redan en bättre överlevnad, troligen beroende på en mindre mängd rovdjur i området. Vikten har i stort sett legat runt trehundra gram med några undantag för kycklingar ur senare kläckta kullar.

Vi har klippt ihop en ny film för att visa hur vi jobbar med fångsten under sommaren. För att se filmen tryck här! Kycklingfångst sommaren 2013

2013-07-16

Royal Canin

Ripforskning.se är glada över att vi nu inlett ett samarbete med den ledande hundfodertillverkaren Royal Canin. Våra hundar arbetar hårt under en stor del av året och vikten av ett bra foder har därmed ställt sig på sin spets. Royal Canin uppfyller våra krav på vad ett bra foder ska innehålla och levererar det vi behöver för hårt arbetande hundar!

2013-07-16

Fäviken Game Fair

Fredagen 26 juli 2013 kommer Maria att besöka Fäviken Game Fair för att delta i ett ripseminarium. Nordens ledande ripforskare är samlade på plats för att berätta om hur de arbetar och hur deras forskningsresultat tolkas och används.

Övriga medverkande är: Oddgeir Andersen NINA, Hans-Christian Pedersen NINA, Jo-Inge Breidsjöberget Statskog och Torleif Eriksson Länsstyrelsen Västerbotten.

Seminariet kommer ett hållas i föredragslogen kl 13-15. Välkomna!

2013-06-20

Just nu är det full aktivitet i fjällripeprojektet med att återfinna alla märkta ripor efter vårens flytt. Ett jobb som visat sig vara mycket svårare än förväntat. Trots att vi flygpejlat över ett stort område är det fortfarande ripor som saknas. Vi har en indikation på att en ripa har flyttat ca 90 kilometer, vilket i så fall skulle betyda nytt svenskt rekord! Vi återkommer när vi fått det bekräftat i fält! Det betyder också i så fall, att vi måste flyga över ett betydligt större område än vad som är gjort fram till idag.

 

Tack till Länsstyrelsen i Jämtlands län och naturbevakare Christer Edsholm för möjligheten att pejla med hjälp av Piper cub!

Stort tack också till Länsstyrelsen i Västerbotten för att vi fick möjlighet att pejla under era flygningar!

Nu väntar många mils vandring för att återfinna riporna fysiskt i terrängen!

2013-06-13

Utebilder.se gjorde tidigare i vår en intervju med Maria om förväntningarna inför höstens ripjakt. För att höra inslaget tryck på länken nedan:

Blir det ripor 2013

2013-04-19

Följ med ripforskning.se en natt under fångst och märkning av fjällripa med hjälp av skoter och håv! För att se filmen tryck här: Film 1

2013-04-04

Arbetet med att fånga och märka nya fjällripor fortsätter. Vädret har haft en del att önska, tror det har varit en strålande påsk på många håll förutom där vi håller till. Lite nederbörd och lite vind så är burarna direkt fulla med snö, vilket resulterar i en hel del skottande! Visst har det varit några fina dagar också emellanåt och då har fångsten varit relativt god.

2013-03-13

I höstas besökte Östersunds-Posten ripprojektet i Blåsjön. Läs artikeln här.

2013-03-11

Nu har vi startat upp årets fångst och märkning av nya fjällripor. Detta sker dels med burar och dels med håv på natten.